De caravan verzekeren. In het verleden was het nog iets wat eigenlijk eerder zelden werd gedaan. Tegenwoordig is dat toch wel even anders. Het merendeel van de mensen die op een bepaald moment de keuze maken om over te gaan tot het kopen van een caravan sluiten daar dan ook een passende verzekering voor af. Dat is het gevolg van het feit dat mensen meer dan ooit beseffen dat het afsluiten van een caravanverzekering een absolute must is wanneer men graag bij een schadegeval wil kunnen rekenen op een bepaalde dekking. Geldt dat ook voor jou? Ben jij dan ook aan het kijken om een verzekering voor je caravan af te kunnen sluiten? Lees dan zeker verder!

Op welke manier ga je, je caravan verzekeren?

Voor een caravan verzekeren geldt dat je de mogelijkheid hebt om te kiezen tussen twee verschillende opties. Allereerst is er de basisverzekering. Je caravan verzekeren door middel van deze verzekering zorgt er in de praktijk voor dat je kan rekenen op een aantal interessante voordelen en dekkingen. De meest in het oog springende dekkingen daarbij zijn:

  • De ongevallenverzekering;
  • De verzekering voor schade door diefstal; 

Het spreekt voor zich dat een ongeval in een klein hoekje schuilt. Wanneer je de keuze maakt om een caravanverzekering af te sluiten beschikkend over een ongevallenpolis ben je daarvoor verzekerd. Let op, wanneer de caravan verbonden is met de auto is het ook mogelijk dat de autoverzekering tussenkomt in bepaalde schade die wordt geleden. Het is eigenlijk pas van zodra de caravan wordt losgekoppeld van het voertuig dat ze vooruit trekt dat de dekking komt te veranderen. 

Eveneens zeer belangrijk bij een caravan verzekeren is de dekking voor diefstal. Wordt de caravan waar je eigenaar van bent om een bepaald moment gestolen? Dan spreekt het voor zich dat je daarbij zal willen kunnen rekenen op een bepaalde tussenkomst vanuit je verzekeraar. Ook dat is iets wat perfect is inbegrepen wanneer je kiest voor een caravan verzekeren met de basisverzekering.

Hoe wordt de waarde bij verlies of diefstal geregeld? 

Van groot belang om de nodige aandacht aan te besteden bij een caravan verzekeren heeft betrekking tot de manier waarop de waarde wordt verzekerd bij totaalverlies van het voertuig. Dit kan op twee verschillende manieren gebeuren. We maken op dit vlak een onderscheid tussen:

  1. Een dekking volgens de aanschafwaarde; 
  2. Een dekking volgens de nieuwwaarde;

Ben je eigenaar van een caravan die je nieuw hebt aangekocht en welke niet ouder is dan vijf jaar? Dan zal je tot de vaststelling komen dat de dekking bij totaal verlies doorgaans wordt geregeld volgens de zogenaamde nieuwwaarde. Met andere woorden, met het bedrag dat je krijgt uitbetaald zal je in staat zijn om een compleet nieuwe caravan aan te schaffen. Heb je een tweedehandse caravan aangekocht? Dan speelt deze dekking niet. In dat geval wordt er dan ook uitgegaan van een aanschafwaarderegeling. Raadpleeg hiervoor sowieso altijd goed je geldende polisvoorwaarden.

Welke aanvullende caravanverzekeringen zijn er?

Bij je caravan verzekeren is het mogelijk om te kiezen voor de basisverzekering, maar je kan daarenboven ook tal van verschillende aanvullende verzekeringen afsluiten. Wat dit betreft zou je bijvoorbeeld kunnen overwegen om een extra polis af te sluiten voor bijvoorbeeld het dekken van hagelschade. Wil je graag ook de waarde van je mover laten dekken? Ook dat is geen probleem. Deze waarde is doorgaans gelegen tussen de 1250 en 1500 euro wat toch allerminst onaanzienlijk is. Het mag dan ook duidelijk zijn, hou bij het afsluiten van een caravanverzekering niet alleen maar rekening met het bestaan van de basisverzekering. Ook de aanvullende verzekeringen die afgesloten kunnen worden zouden in de praktijk immers zomaar het overwegen waard kunnen zijn.

De caravanverzekering is dus geen verplichte verzekering?

Voor ontzettend veel mensen geldt dat ze zich afvragen of hun caravan verzekeren dan in de praktijk verplicht is of niet. Voor Nederland geldt namelijk toch net als in heel wat andere Europese landen dat gemotoriseerde voertuigen verplicht dienen te worden verzekerd? Dat is inderdaad correct. Alleen geldt voor de caravan uiteraard dat ze geen gemotoriseerd voertuig is. Daardoor is er ook geen sprake van een wettelijke verplichting. De auto die de caravan voorttrekt dient te worden verzekerd. Dat geldt evenwel niet voor de caravan zelf. Dit gezegd hebbende is het uiteraard wel zo dat dit niet betekent dat het niet alsnog interessant kan zijn om zo’n verzekering af te sluiten.

Hoe je het ook draait of keert, een caravan verzekeren zorgt er in de praktijk voor dat je kan rekenen op heel wat interessante zekerheden en voordelen. In eerste instantie zal je tot de vaststelling komen dat een caravan op verschillende vlakken vrij vatbaar kan zijn voor schade. Dit geldt niet alleen voor een storm die bijvoorbeeld komt opzetten, maar ook voor de situatie waarin je caravan wordt gestolen. Indien je geen houder bent van een caravanverzekering dien je voor alle daarbij behorende kosten zelf op te draaien. Dat is niet het geval wanneer je wel een verzekering hebt. 

Hoe de premie van je caravanverzekering drukken?

Wil je graag je caravan verzekeren, maar ben je niet van plan om daar heel wat geld voor uit te geven? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat er enkele interessante bespaartips bestaan welke je kan benutten. Zo is het in eerste instantie altijd een goed idee om de verschillende bestaande caravanverzekeringen op de markt met elkaar te vergelijken. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat je kan proberen om de onderstaande bespaartips te benutten:

  • Trek het eigen risico dat geldt voor je caravanverzekering op; 
  • Sluit geen dekkingen af voor je caravan die je niet nodig hebt; 

Naast bovenstaande kan het ook altijd het overwegen waard zijn om je caravanverzekering op te laten nemen in een pakket met verzekeringen waar je al over beschikt bij je vaste verzekeraar. Het komt niet zelden voor dat je op die manier kan rekenen op een pakketkorting. Dat is in de praktijk uiteraard altijd bijzonder mooi meegenomen en kan veel korting opleveren zonder dat je in ruil daarvoor genoegen dient te nemen met beperkte polisvoorwaarden.Bezoek onze website om direct te gaan vergelijken!